Maneig del COVID-19 en els parts a casa

Les llevadores de l’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya ALPACC hem elaborat aquest document unificant criteri de protecció durant la pandemia de Covid-19.

MANEIG DOMICILIARI PER A LA PREVENCIÓ DEL COVID-19 MENTRE DURA L’ATENCIÓ D’UN PART A CASA

Justificació

Davant de l’eventual aparició de nous casos de la COVID-19 al nostre país tots els professionals sanitaris hem de considerar el maneig de prevenció quan atenem als domicilis.

Les llevadores de l’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya ALPACC, recollim un algoritme per a protegir-nos davant l’assistència de parts al domicili en cas de famílies asimptomàtiques o que presenten simptomatologia respiratòria i/o febre.

Objectius 

Els objectius d’aquest document són garantir nivells adequats de prevenció de la infecció per a la protecció de la dona que està de part i dels familiars i convivents de la mateixa llar, les llevadores que l’assisteixen i la població en el seu conjunt.

Actuació de les llevadores prèvia a l’atenció al domicili:

 1. Es preguntarà a la família, prèvia l’atenció i de manera telefònica, si la dona que ha iniciat el treball de part presenta simptomatologia respiratòria. 
 2. També es preguntarà si hi ha algun membre de la família amb febre o tos. 
 3. Per últim caldrà preguntar si al domicili hi conviu alguna persona amb riscos associats o factors de vulnerabilitat per patir malaltia greu (Malalties cròniques, alteració del sistema immunitari i edat avançada).

En casos de COVID-19 confirmat per PCR d’un familiar, es demanarà a la persona positiva  que durant el part es mantingui amb mascareta posada i si es tracta de persona amb risc associat que es mantingui confinat en una habitació.

Maneig domiciliari de les famílies en la que cap membre presenti simptomatologia respiratòria ni febre, ni es convisqui amb familiars de risc:

 • Roba i sabates netes (canvi al entrar i retirar al sortir) només per a l’atenció mentre duri el part. Al sortir es col·loquen en una bossa de brossa i es renten en arribar a casa amb programa de rentadora a temperatura alta. Després de treure’ns la roba sempre fem rentat de mans.
 • No tocar-nos la cara en tot el que dura l’atenció al domicili.
 • Ús de mascareta quirúrgica i guants mentre duri el servei.
 • Aplicació de solució hidroalcohòlica i/o rentat de mans abans i després de cada contacte i/o procediment.

Maneig domiciliari dels casos en investigació, probables per presència de simptomatologia o persona de risc al domicili: 

 • Roba i sabates netes (canvi al entrar i retirar al sortir) només per a l’atenció mentre duri el part. Al sortir es col·loquen en una bossa de brossa i es renten en arribar a casa amb programa de rentadora a temperatura alta. Després de treure’ns la roba sempre fem rentat de mans.
 • No tocar-nos la cara en tot el que dura l’atenció al domicili.
 • Ús de mascareta FFp2 o FFp3 (preferiblement), ulleres transparents de protecció, bata d’un sol ús i guants mentre duri el servei.
 • Aplicació de solució hidroalcohòlica i/o rentat de mans abans i després de cada contacte i/o procediment.

Altres recomanacions:

 • La persona amb simptomatologia portarà mascareta quirúrgica.
 • Si la dona de part, és gestant positiva per COVID-19 (confirmat amb PCR) o alta sospita de que ho sigui, es procedirà a realitzar un test ràpid de PCR (si se’n disposa) al nadó (frotis del tracte respiratori superior o nasofaríngia) i mantindrem el nen pell amb pell i aconsellarem la lactància materna amb l’ús de mascareta per part de la mare (tal com indica el CatSalut en el seu document d’informació 1) . També li aconsellarem rentat de mans sovint.

Maneig de residus a domicili:

 • Rentar la roba de llit, tovalloles, etc. de les persones malaltes amb sabons o detergents habituals a 60-90°C i deixar que s’eixugui completament. Aquesta roba s’haurà de col·locar en una bossa fins que es renti. Cal evitar de sacsejar la roba abans de rentar-la. 
 • El material d’un sol ús utilitzat per la persona malalta i els seus cuidadors (guants, mocadors, mascaretes) ¡ EPI del personal sanitari (excepte ulleres i mascareta) i qualsevol altre residu s’ha d’eliminar al cubell d’escombraries disposat a l’habitació, preferiblement amb tapa i pedal d’obertura. La bossa de plàstic s’ha de tancar abans de treure-la de l’habitació. 
 • Els coberts, gots, plats i altres estris reutilitzables es renten amb aigua calenta i sabó o, preferiblement, en el rentaplats. 
 • Després del contacte amb els residus sempre s’ha de realitzar un rentat de mans. 

Neteja de superfícies

 •  Les superfícies que es toquen amb freqüència (tauletes de nit, somiers, mobles del dormitori), les superfícies del bany i el vàter hauran de ser netejades amb material d’un sol us i desinfectades diàriament amb un desinfectant domèstic que contingui lleixiu en una dilució 1:100 (1 part de lleixiu i 99 parts d’aigua) preparat el mateix dia que s’ha d’utilitzar.
 • La persona encarregada de la neteja ha de protegir-se amb mascareta i guants
 • Després de fer la neteja s’ha de realitzar un rentat de mans.

Bibliografia: 

 1. Coronavirus SARS-CoV-2. Informació per a la ciutadania. Informació per a dones embarassades. Generalitat de Catalunya. Actualitzat el 20 de març del 2020.
 2. Guia d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2. Servei Català de la Salut. Actualitzat el 15 de març 2020.
 3. Maneig domiciliari de casos en investigación, probables o confirmats de la COVID-19. Sub-direcció general de Vigilància i resposta a Emergències de Salut Pública. Actualitzat el 03.03.2020
 4. seNeo. Recomendaciones para el manejo del recién nacido en relación con la infección por SARS-CoV-2. Vers. 3.1 12 de març de 2020. Disponible a: https://www.seneo.es/images/site/noticias/home/Recomendaciones_SENeo_SARS-CoV- 2Version_3.1.pdf

Tota la informació sobre el coronavirus SARS-CoV-2: http://canalsalut.gencat.cat/coronavirus

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: